A Balaton körtúra története

Gyalogos Balaton Körtúra mozgalom

Kép

Hazánk egyik különösen szép tájegysége a Balaton és a tavat övező hegyek, dombok, csatornahálózattal szabályozott vizes területek összessége. E táj turisztikai lehetőségeinek kiaknázására korábban vitorlás túrákat, kisebb vízi járművek részére part menti evezős körtúrákat szerveztek, a kerékpárosok részére pedig a kerékpárutak kiépítésével lehetővé tették a tó körülkerékpározását.

A gyalogos túrázók jelzett útvonalakon leginkább a Balaton északi részét járhatják, de a tó körül vezető egybefüggő útvonal megtervezésére és kiépítésére még nem került sor. Ilyen túraútvonal kialakítására Szakosztályunknál merült fel a gondolat. Az elhatározást tett követte. 2002-ben terv készült az útvonal kialakítására, 2003 és 2004-ben pedig a megtervezett útvonal ősbejárására került sor. 2004. év végén megszerkesztettük a körtúra útvonalának leírását és vázlatrajzát, amely az igazoláshoz szükséges részleteket is tartalmazta. A Gyalogos Balaton Körtúra leírása először 2005-ben került kiadásra. A túra útvonal szakaszainak térképvázlatait tervezte, kidolgozta és a kiadványt szerkesztette a Szakosztály részéről Marosi Miklós szakosztályvezető helyettes, a szerkesztésben közreműködött Bogschütz Béláné szakosztályvezető.

A kijelölt útvonal mentén egybefüggő, folyamatos útjelzést technikai és egyéb okokból nem alakítottunk ki, ezért részben már meglévő jelzett turista utak mentén, részben jelzetlen köves-, illetve földutak mentén jelöltük ki a túra útvonalát.

A teljes útvonalat 21 szakaszra osztottuk fel.


 

Kép
régi Balaton térkép